IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата

Официалното становище е, че на първо място това трябва да са електроника и електротехника, ИТ и комуникации, земеделие и хранителна промишленост

07:28 | 11.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата

Няколко са секторите, които според държавата в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Българската агенция за инвестиции (БАИ) трябва да са приоритетни през следващите пет години в процеса на привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас. Това стана ясно от представената днес презентация от изпълнителния директор на БАИ Борислав Стефанов по време на конференция в София, посветена на привличането на инвестиции в България.

Електроника и електротехника е първата група от посочените сектори, които би трябвало да са водещи при привличане на инвестиции. В момента те формират около 2% от всички приходи в страната и около 10% от приходите от производство. Почти изцяло тези сектори се състоят от малки и средни предприятия (МСП), в които работят около половината от заетите, а другата половина работят в останалите 1-2% големи фирми. Тези сектори могат да привличат инвестиции и в провинцията, а продукцията им е от търсените за износ.

Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), която е втората група, е бързо развиващ се сектор в Европа и у нас. Между най-големите инвеститори у нас е Cisco. В България в тези сектори работят около 35 хил. заети в близо 3000 фирми, които също почти изцяло са малки и средни и са концентрирани основно в София. При аутсорсинга, който в различни изследвания се включва или не към групата на секторите от ИКТ, у нас най-големият инвеститор е НР.

Земеделието и хранително-вкусовата промишленост са третата група сектори, в които приоритетно би трябвало да се инвестира, смятат от БАИ. Още повече, че постоянно расте интересът в света към здравословните храни. Европа е най-големият производител и износител на хранителни стоки, подчерта Борислав Стефанов. У нас предприятия за производство на хранителни стоки има в София и Пловдив, а големите предприятия за напитки произвеждат главно вино и бира.

У нас годишните приходи от земеделието и хранително-вкусовата промишленост са около 4 млрд. евро и формират около 23% от приходите от продажби от производство. Тези отрасли биха могли да се развиват в почти цялата страна и целта ни е да развиваме екологично земеделие и производство на чисти храни.

Транспортното оборудване и машиностроене са четвъртата група приоритетни за инвестиции отрасли, които биха могли да създават работни места и извън София, вкл. и с производство на части за автомобили.

Транспортът и логистиката (петата група приоритетни сектори), сега са концентрирани в и около София, Варна и Пловдив и се инвестира предимно в сухопътни транспортни средства (автомобили, камиони) и складове. Годишните приходи от тези сектори са около 3 млрд. евро.

Здравеопазване (вкл. балнеология) и фармация, които са посочени като приоритетни за инвестиции, са едни от малкото отрасли, които са слабо засегнати от кризата, посочи шефът на БАИ. България има много големи възможности да развива тези сектори, като се имат предвид и отличните условия за балнеология, предоставящи ни многобройните минерални извори.

Химическата промишленост също е между водещите за инвестиции сектори с годишни приходи от продажби от около 2 млрд. евро.

Всички изброени групи сектори формират през последните години общо около 28-30% от приходите на държавата, като стремежът е този дял да се увеличи, отбелязаха от БАИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
..вярно че МУТРИТЕ главно там инвестираха краденото, но така се получи защото са икономически корифеи!:)))).. Жалко че доста от тях ще фалират преди децата им да са се образовали за да поемат нещата в свои ръце. Успокоително за тях е че все някои ще оцелеят:)..Но нека не разчитат държавата да им подрежда всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
На много места по форумите чета недоволство от държавата че се меси! Какво всъщност иска бизнеса? Регулаторни функции или ...!? В развитите държави бизнеса поема перспективните кадри още от ученическата скамейка сключвайки договори и плащайки стипендии! Защо според вас учениците масово желаят да учат на запад!? За образованите кадри: Как може да се очаква образован човек, да работи при условията които предлагат работодателите в туризма!? Два до три месеца активен сезон и чао!:)) При това, без никаква перспектива за кариерно развитие! Заплащането и коректността при него оставям без коментар. Трябва да са благодарни на данъкоплатците че поемат издръжката на кадри от които ТЕ "бизнесмените" биха могли да спечелят ако знаеха как. Това че не искат да работят при тях е вече си е техен проблем. Иначе туризма е скъпа индустрия/ една от най скъпите/ а е с ниска добавена стойност и бавно връща средстжата вложени в нея. Не виждам защо трябва да ни е приоритет в развитието ни.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
Не знам до колко е добра новина, че туризмът е отпаднал. Всъщност на всички ни стана ясно, че сме некадърни да се справим с предлагането на качествени туристически услуги. Причините са в манталитета на българите, който формира едни феодални бетонни владения по морето. Освен това липсват образовани кадри за туризма, като в това число включвам готвачи, сервитьори, бармани и т.н. и т.н. Такива кадри липсват защото държавата е абдикирала от функциите си да формира кадри, които са необходими на икономиката. Вместо това образователната система си се движи по социалистическият модел и произвежда маса от безработни некадърници. В социализма, обаче имаше планиране на бройките съгласно икономическите нужди. Сега се кара на принципа на "УРБАЛШ", при който се произвеждат безогледно кадри. Всъщност държавата вместо да намали университетите, тя ги увеличава, за да има още повече безработни некадърници с хартийки, които наричат "кетап". Другите неща по-добре да не ги коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
excelerator
преди 12 години
Напълно съм съгласен относно земеделието и туризма. Но не мога да се съглася, че няма анализ при посочването на приоритети. Напротив - така набелязааните целеви отрасли са плод на първия в новата ни история адекватен, задълбочен ботъм-ъп анализ на икономиката ни, а не просто "виждането" на даден министър на икономиката, наложено. Освен това - отраслите са наистина адекватни за уникалните силни/слаби страни на България. Ти какви алтернативи би предложил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
l_aleksandrov
преди 12 години
http://lachezaraleksandrov.wordpress.com/2011/05/11/6/Хубаво е, че не са сложили земеделието на първо място. Един от първите уроци в икономиката е, че развититие страни имат много развито земеделие, но то е около 2% от БВП. Това е поредният път, в който се вижда, че няма анализ при посочване на приоритети. В статията има и добра новина туризмът е отпаднал. Това е стъпка в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още